Historiek van het Gamma Knife Centrum van de ULB
 
Het Gamma Knife Centrum van de ULB is in 1999 opgericht onder impuls van Professor Jacques Brotchi, hoofd van de dienst Neurochirurgie van het Erasmusziekenhuis. Het Centrum is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen 2 ziekenhuisdiensten die afhingen van de Université Libre de Bruxelles: de dienst Neurochirurgie van het Erasmusziekenhuis en de dienst Radiotherapie van het Instituut Jules Bordet.

Het Gamma Knife Centrum van de ULB bevindt zich op de site van het faculteitsziekenhuis Erasmus, te Anderlecht. Het is ondergebracht in een bijgebouw van het Erasmusziekenhuis dat speciaal daarvoor werd gebouwd in 1999. De intrede van het Gamma Knife-apparaat en van de radioactieve Cobalt-bronnen vond plaats in november 1999. De klinische activiteit van het Centrum ging van start op 8 december 1999. Het Centrum werd ingehuldigd op 18 januari 2000. Het Gamma Knife Centrum van de ULB is vandaag de dag nog altijd het enige centrum voor radiochirurgie met de Gamma Knife dat beschikbaar is in België.

Het Centrum werd in 1999 uitgerust met een Gamma Knife model C. In 2005 werd dit model vervangen door het nieuwe model van Gamma Knife dat gecommercialiseerd werd door Elekta: de Gamma Knife model 4C. In 2005 werden eveneens de radioactieve Cobalt-bronnen vervangen. In 2010 een nieuw model van Gamma Knife (Perfexion) is geïnstalleerd.

In het eerste jaar dat ons Centrum actief was, werden er 150 patiënten behandeld. Momenteel worden er rond de 300 patiënten per jaar behandeld.

Sinds 1999 zijn meerdere artsen in ons Centrum een opleiding komen volgen in de techniek van radiochirurgie met de Gamma Knife: Professor Gyorgy Szeifert (Boedapest, Hongarije), Dokter José Lorenzoni (Santiago, Chili), Dokter Salvador Ruiz (Mexico city, Mexico), Dokter Ouzi Nissim (Jeruzalem, Israël), en Dokter Adyl Melhaoui (Rabat, Marokko).



***Video not found***
0 sec.
Views: 0
 
Ga naar boven